Γλώσσα προμματισμού R

Στο μάθημα θα χρησιμοποιούμε συνεχώς τη γλώσσα προγραμματισμού R, μια γλώσσα που έχει φτιαχτεί ειδικά για εφαρμογές στη Στατιστική και στην επεξεργασία δεδομένων και που χρησιμοποιείται ευρύτατα ειδικά σε ακαδημαϊκό περιβάλλον. Η γλώσσα R είναι δωρεάν software και τρέχει σε όλα τα ευρέως χρησιμοποιούμενα λειτουργικά συστήματα για desktop υπολογιστές (Windows, Mac OS, Linux).

Τη γλώσσα προγραμματισμού R θα πρέπει να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας (ή σε όποιον υπολογιστή χρησιμοποιείτε). Η κύρια σελίδα για τη γλώσσα είναι η

http://www.r-project.org/

και μπορείτε να την κατεβάσετε από διάφορα σημεία, ένα από τα οποία ειναι εδώ.

Για ευκολία στη χρήση συνιστώ να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα R όχι απευθείας αλλά μέσω ενός συνοδευτικού προγράμματος που παρουσιάζει τη γλώσσα, τις διάφορες μεταβλητές, τα grpahics κλπ σε ένα ενιαίο γραφικό περιβάλλον με παράθυρα στα οποία είναι πιο εύκολο να δουλέψει κανείς, τουλάχιστον στην αρχή. Το πρόγραμμα που εγώ θα χρησιμοποιώ στο μάθημα λέγεται rstudio και μπορείτε επίσης δωρεάν να το κατεβάσετε από εδώ. Δεν είστε περιορισμένοι στο ποιο προγραμματιστικό περιβάλλον να χρησιμοποιείτε φτάνει ο προγραμματισμός να γίνεται στη γλώσσα R.

Διάφορα κείμενα για τη γλώσσα προγραμματισμού R:

  1. Εισαγωγή στην R. Πρόχειρες σημειώσεις. (Φωκιανός & Χαραλάμπους, Παν. Κύπρου)
  2. R (υπολογιστική στατιστική). (Σταυρακούδης, Παν. Ιωαννίνων)
  3. Σύντομη εισαγωγή στο R. (Σιάννης, Παν. Αθηνών)
Last modified: Tuesday, 16 September 2014, 10:35 AM